2013. november 24., vasárnap

"Kinezoológus" :-)



Bodai kiselőadásom röviden.

Hogyan és mire emlékszik testünk-lelkünk? 
Engem a fahéj illata a karácsonyra emlékeztet, egy hímzés látványa a nagymamámra és meghallom Bob Dylan hangját, akkor kertvárosi lakásunk nappalija ugrik be.

Vannak kellemetlenebb kapcsolások is, például ha fertőtlenítőt érzek, akkor gyerekkori fogorvosi élmények ugranak be, amik nem túl kellemesek, vagy ha nyers csirkehúst érzek, akkor a csirkevágás...

Így működünk. Érzékszerveink segítenek rögzíteni ezeket az élményeket. Vannak, amikre tudatosan emlékszünk, de rengeteg élmény van, amit például kineziológus tud a felszínre hozni, mint valamely aktuális probléma gyökerét. Ebben az izomteszt segít: kellemes emlékekkor erős izomválaszt, kellemetlenek esetén gyenge izomválaszt kapunk.

A lovak is emlékeznek. A gazdi autójának hangja, egy alma látványa vagy éppen a zab illata más emlékeket idéznek fel, mint mondjuk egy kutya, a gyógyszer íze vagy az ostor csattanása. De ők nem tudnak beszélni és a karjukon sem tudunk izomtesztet végezni. Hát akkor mit tehetünk? 

Amikor a gazdi reggel bemegy a ménesbe egy pillanat alatt megérzi, milyen hangulatban vannak a lovak. A lovas érzi, hogy le fog esni, még mielőtt ledobná őt a ló. Ló és lovas illetve állat és ember között létrejön egy kapcsolat. Képesek egymás hangulatát, szándékait megérezni. Ezt a hidat használjuk fel.

A ló és a kineziológus közötti hidat megteremtő személyt szurrogátnak hívjuk. A szurrogát ráhangolódik a  lóra, aztán rajta keresztül - mert neki van karja és tud beszélni - teszteljük, mire van szüksége a lónak.

Mi mindent deríthetünk ki így? Hogy van-e bármilyen strukturális elváltozás, hogy a személyes ökonómiájában van-e probléma, hogy érzelmileg blokkolódott-e illetve hogy az energetikai rendszerében van-e szükség korrekcióra.

LÓ! Fantasztikus állat. 
Hálás vagyok a lovaknak. Néhány éve ez a szó félelmet idézett fel bennem. A nagy és kiszámíthatatlan állattól való félelmet. Sikerült átírnom ezt a társítást. Ha most lóra gondolok, erőt érzek. Hidat. Érintést, amibe mindketten belefeledkezünk. Megáll az idő, nincs gondolat, nincs semmi. Csak a bizalom, a biztonság, boldogság, barátság.

Kösz Donja, hogy te már előbb tudtad, mint én, hogy ez jó lesz nekem. Love.



2013. november 15., péntek

Írd újra a múltad, hogy megváltozzon a jövőd



Ezt a mottót gondoltam ki arra, amivel foglalkozom. 
Hogy miért? Mert azt a folyamatot fogalmazza meg, ami az együtt töltött egy órában történik.

A kineziológus a múltban összegyűjtött érzelmi blokkokat keresi meg és oldja fel. Mintákat, sémákat keres, amelyek a jelen problémái mögött állnak. Nagy kövek esnek le ilyenkor, az ember felszabadul, levegőhöz jut, átértékeli múltat, megérti, hogyan működött eddig.

Ez önmagában nem mindig elég. 

Szükség van arra is, hogy megtervezzük a jövőt, kitaláljuk, hogyan és merre tovább. Ebben a coach segít. Megkeresi a kliens forrásait, értékeit, a fejlődés irányát. 

Kineziológia és coaching.
Én imádom ezt az öszvért :-)