2013. február 18., hétfő

Hogyan kezeljük a stresszt? 1.Rész


Egy biztos: elkerülni nem tudjuk a stresszt kiváltó okokat, de ne is akarjuk, hiszen akkor az életet kerülnénk el. Az új élethelyzetek, kihívások, próbatételek elengedhetetlenek fejlődésünk szempontjából.
Javasolt inkább mindenkinek a saját, egyénre szabott stresszkezelő technikáit megkeresnie. Érdemes feltérképezni, hogy milyen minták akadályozzák a mindennapi problémáink hatékony megoldását. Emelhetjük a hatékonyságunkat, ha tudatosítjuk gyengéinket. Lehetünk mi a helyzet irányítói ahelyett, hogy elszenvedői lennénk. Nem szükségszerű, hogy túllépjük a stressz első stádiumát…

A cél az, hogy hatékonyan tudjuk kezelni ezeket a szituációkat és minél hamarabb helyreállítsuk az egyensúlyt. Az egyensúly harmonikus, egészséges állapotot jelent. Legjobb, ha ezt a folyamatot három oldalról támogatjuk: a test kémiája, a test fizikuma és a lélek szintjén.


Először is ügyelnünk kell a testkémiára. A stresszhelyzet még több vizet kíván, ezért igyunk sokat. Természetesen nem cukros italokra gondolok, hanem tiszta vízre, hogy elősegítsük a stresszhormonok kiürülését a testből.

A kiegyensúlyozott táplálkozás sem árt, mivel bizonyos anyagok segítenek, némelyek pedig gátolnak a stresszoldásban. Sok nézet létezik ebben a témában. Kísérletezés helyett érdemes kideríteni, hogy konkrétan kit mi támogat. De álljon itt néhány ötlet is!

A fekete csokoládé hangulatjavító feniletilamint és nyugtató hatású flavonoidokat tartalmaz. (Szerencsére:-)) A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Az  omega-3 zsírsavak segítenek visszafordítani a stressz tüneteit szintén a szerotoninszint növelésével, továbbá gátolják a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését. A dió segít a vérnyomás csökkentésében. A napraforgómag kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó dopamin termelésében. Leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnézium révén javul a szervezet stresszre adott reakciója. Stb.

Gyógyteák, illóolajok is segítenek a lazulásban.

Egyértelműen segít a mozgás és a pihenés is. Valahol ki kell engedni a gőzt. Sport, masszázs, jóga stb. ellazítják, egyensúlyba hozzák a fizikai testet.
Mozgás közben stresszoldó hormon termelődik, nem véletlen, hogy utána más színben látjuk a világot.

El ne felejtsem... Az ölelés. Öleléskor, érintéskor oxitocin termelődik, amely szintén segít a stressz oldásában. Hát akkor ölelésre fel...

Mint tudjuk, az alvás is csodákra képes. Közben elengednek az izmok, test, lélek és szellem ellazul. A szervezet háborítatlanul végzi a dolgát.

Na de, azt gondolom, hogy legtöbbször tudjuk is, hogy épp mire volna szükségünk. De idő, meg pénz és még sorolhatnám a kifogásokat. Pedig a rendszeresen fordítunk magunkra időt, akkor hosszútávon pont ezzel fogunk időt nyerni. Szeressük magunkat annyira, hogy törődünk az egészségünkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése