2013. március 10., vasárnap

Kineziológia: segítség a tanulásban 3



Táplálkozási/biokémiai egészség a tanulásban


Az agymunka energiába kerül. Ezt többek között a helyes táplálkozással tudjuk megteremteni. Túl sok és nehéz ételek túlzottan elveszik a test figyelmét a szellemi munkáról. (teli hassal inkább elalszunk) Táplálék nélkül pedig máshonnan veszi el a szervezet az energiát, takarékra kapcsol.
Azt is tudjuk, hogy a kávé és a cigaretta vagy egyéb szerek hogyan befolyásolják a tanulási folyamatokat.
Az emberi test kb 70%-a víz. Vízre van szükség a test kémiai és biológiai folyamataihoz, a sejtek közötti anyagcseréhez és az agy és a test közötti kommunikációhoz is. Stresszhelyzetben több vizet használunk fel, mint nyugalmi állapotban. (kiszárad a szánk) A stresszhormonok kiöblítéséhez is vízre van szükség.


Érzelmi/mentális egészség és a tanulás

Az érzelmi stresszt mindenki ismeri, de talán a háttérben zajló folyamatokat kevésbé. Egy kínos felelés emléke sejtmemória szintjén is rögzül bennünk. Ez azt jelenti, hogy későbbi „felelős” helyzetben nem csak félünk tőle, hogy újra megtörténik a kínos jelenet, de testünk is produkálja ugyanazokat a tüneteket: kiszárad a szánk, lüktet a fejünk stb. Lehet, hogy elég csak felállni, máris izgulni kezdünk.
Van azonban kevésbé átlátható következmény is. Például ha egy kislány leesik a bicikliről, az fizikai traumára ugyanúgy emlékszik az agy, mint a lelki traumára, ezért hasonló szituációktól védeni fogja magát a jövőben. Ha olyan helyzetbe kerül tehát, melyet veszélyhelyzetnek ítél meg, védekezni próbál. A tanulásra, dolgozatra, vizsgára nem tud jól odafigyelni, hiszen most a „túlélésre” koncentrál.

A következő cikkben egy rövid programot fogok bemutatni, ami segíthet a tanulásban és a vizsgák átvészelésében. 

1.Rész 2.Rész
4.Rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése