2013. március 9., szombat

Kineziológia: segítség a tanulásban 1


Ha meg akarjuk érteni, hogyan segíthet a kineziológia a tanulásban, tisztáznunk kell néhány fogalmat.

Az egészség háromszöge: egyenlő oldalú háromszög, melynek oldalai a fizikai/strukturális (csontok, izmok, inak) a táplálkozási/biokémiai és az érzelmi/mentális egészséget szimbolizálják. Ha bármelyik oldal elmozdul, azzal felborul az egyensúly. (Részletesebben itt olvashatsz erről)

Stressz: tulajdonképpen a szervezet reakciója bármely normálistól eltérő terhelésre.  Stresszhelyzetben az ember a „túlélésre” fordítja minden fellelhető energiáját a „küzdj vagy fuss” elv alapján, nem pedig az átgondolt, tudatos cselekvésre. (Részletesebben itt olvashatsz erről)

Hagyományos Kínai Orvoslás: szerint a testben meridiánokon keresztül folyik az életenergia. A stressz okozta kibillentség blokkolja az energia áramlását. Ezek a blokkok hasonló helyzetben aztán aktiválódnak bármelyik síkról legyen is szó, nem engedik az energiát oda, ahol szükség van rá.


Mivel az egészség egyensúlyt jelent, akkor működünk jól tanulás közben (és vizsgahelyzetben is), ha mindhárom oldal kiegyensúlyozott. Bármelyik oldal billen is ki, az befolyásolja a tanulási folyamatot  és persze a másik két oldalt.
Lehet, hogy nehéz ezt most elképzelni, ezért segítek konkrét példákkal. Ha azon jár az eszed, hogy épp összebalhéztál a barátoddal/barátnőddel, vagy valaki bajban van a családban, akkor ugye nehezen megy a tanulás. A lelki bajokhoz társulhatnak mindjárt testi tünetek is: emésztési problémák, alvászavar, derékfájás. 
Üres gyomorral, gyógyszerek hatása alatt lehetnek hangulatváltozásaink, és elgyengült izmok stb. Így sem egyszerű koncentrálni. 
Ha törött lábbal fekszünk otthon, akkor elvileg volna időnk tanulásra, de a hátunk közepére sem kívánjuk, elég vacakul vagyunk így is...




Tehát az egyik "baj" hozza a másikat. Mivel a testünk és a lelkünk remekül megjegyzi ezeket az állapotokat, vizsgaszituációban eszünkbe is jut, a szervezet könnyebben emlékszik erre mint a megtanult képletekre. Hogy miért? Mert azt hiszi, veszélyben van, menti magát.  

Nincs vész, okosak vagyunk: új viselkedést is tanulhatunk, új stratégiát stresszhelyzetre.
A következő részekben a teljesség igénye nélkül adok néhány tippet, hogyan hozhatjuk magunkat olyan állapotba, amelyben jobban megy a tanulás és a teljesítés.
Jó munkát! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése