2018. január 18., csütörtök

Hangok a fejemben



Rögtön meg is jelent az a kép, amikor valaki hajtja a kezével a feje körül zümmögő láthatatlan méhecskéket... De most nem erről lesz szó. Hanem arról a hangról, arról a valakiről, aki néha, gyakran, vagy megállás nélkül dumál a fejünkben. 

Van az a kritikus fajta, akinek soha semmi nem elég jó. "Mindjárt kidurran rajtad a nadrág, már megint jól meghíztál!" "Remélem ma baki nélkül el tudod mondani a szövegedet!" 

Van a hajcsár, aki mindent egyszerre és azonnal, lehetőleg tökéletesen szeretne megcsinálni. "Előbb teregesd ki a ruhát a mosógépből, majd aztán tedd fel a kávét. Ne, inkább töröld fel előbb azt a cseppet a konyhapulton. Mi lenne, ha odafelé összeszednéd a poharakat az ebédlőben és el is mosogatnád?"

Talán ismered a katasztrófaturista típust is. "Jajj, ez a gyerek, már megint kapott egy hármast a szorzótáblából. Soha nem tanulja meg, így nem veszik fel sehová. Diplomával se lehet munkát kapni, hát még így. Rajtam fog lógni 30 évesen is."

Létezik a harmóniafüggő is. "Annyira nem fáj a derekam, gyorsan felhozok két zsugorfólia ásványvizet a garázsból, ne kelljen a Jóskának szólni, úgyis mindig olyan fáradt, amikor hazajön a tenisz után. Hadd pihenjen egy kicsit szegény. Én úgyis ráérek, míg felszárad a konyha."

Meg a menekülős. "Á, most nem hívom fel a fogorvost, úgyis mintha kicsit jobb lenne." "Ennyi pénzért nem fogom ezt a vacak munkát végezni, amint bejön a főnök, beszélek vele. Jaaa, megjött?Na, mindegy, majd inkább holnap. Holnap is van nap..."

Idegesítő kis izék tudnak lenni, nem? Legjobb lenne száműzni őket az űrbe, ne zaklassanak folyvást. De minthogy a gondolat sebes, és bárhová elér, célravezetőbb, ha inkább megszelídítjük őket. Vajon mikor születtek ezek a hangok és mi a funkciójuk? Valami hasznuk csak van. Valamitől/valakitől meg akarnak óvni. Csak túlzásba viszik az aggódást, mi pedig túlértékeljük őket. 

A gondolat csak egy gondolat, és sokszor nagyon távol áll a valóságtól. Megfigyeléssel és racionalitással elég jól fel lehet venni a kesztyűt velük szemben. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése